Arama motorları, internet üzerinde bulunan bilgiye ulaşmak için kullanılan bir araçtır. Kullanıcılar, arama motorlarına belirli anahtar kelimeler veya ifadeler girerek, ilgili web sayfalarına ulaşmayı amaçlar. Arama motorları, bu anahtar kelimeleri içeren web sayfalarının indekslerini tutar ve kullanıcıların aramalarına göre sonuçları listeler. Bu sayede, internet üzerinde aradığınız bilgiye daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Arama motorları, genellikle web tarama, indeksleme yazılımları kullanılarak çalışır ve bu örümcekler, internet üzerinde yer alan sayfaları tarar. Daha sonra bu sayfaları arama motorlarının indekslerine ekler. Bu sayede, arama motorları, kullanıcıların aramalarına göre en uygun sonuçları sunar. Google gibi internet arama motorlarının nihai amacı, kullanıcıyı en doğru bilgiye en kısa sürede ulaştırmaktır.

En Çok Kullanılan ve Popüler Web Arama Motorları (Alternatifler)

En iyi "Arama Motorları"

[Bonus – Yeni] – (YEP.com)

Ahrefs tarafından 2022 yılında geliştirilen Yep ile tüm ülkelerde ve çoğu dilde web araması yapabilirsiniz. Mahremiyet ve gizlilik gibi kişisel bilgilere önem veren Yep.com, görsel ve haber araması seçeneği de sunar. Diğer arama motorlarına benzer olarak sıralama algoritmasını içerik ve geri bağlantılar oluşturmaktadır. Son olarak Ahrefs, yep isminin seçilmesinde özel veya anlamlı bir amaçlarının olmadığını söyledi.

1. Google

Google, Sergey Brin ile Larry Page tarafından Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde öğrenciyken (1998) kurulmuş küresel çaplı bir teknoloji şirketidir. Lawrence Page (bilinen adıyla Larry Page) ve Sergey Brin, Google arama motorunu kurduklarında daha 20’li yaşlarındaydı. Şirketin misyonu, dünyadaki bilgiyi düzenlemek, evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmektir. Gmail, Translate, Google Maps, Drive ve Dökümanlar gibi diğer ürünleri ve hizmetleriyle de bilinir.

2. Bing

Bing, Microsoft tarafından işletilen ve 2009 yılında Google Arama’nın rakibi olarak lansmanı gerçekleştirilen bir web arama motorudur. Web, resim ve video arama ile birlikte haberler, haritalar gibi diğer özel arama seçeneklerine sahiptir. Bing, Microsoft’un Edge web tarayıcısı için varsayılan arama motorudur. Bing arama motoru, her dili desteklemektedir.

3. Yandex

Yandex, Rusya’nın en büyük arama motorudur. Rusya dışında Beyaz Rusya (Belarus), Ukrayna, Kazakistan ve Türkiye gibi ülkelerde de aktif olarak kullanılmaktadır. 2000 yılında kurulan Yandex; web arama, e-posta, haberler, haritalar ve diğer birçok hizmeti ücretsiz sunmaktadır. Yandex, ayrıca Rusya’nın en büyük e-ticaret platformu olan Yandex.Market’i de işletir.

4. Yahoo!

Yahoo, Google’dan daha önce kurulmuş ABD merkezli bir arama motorudur. Sadece küçük bir kesim günlük aramaları için Yahoo aramayı kullanıyor. Yahoo aynı zamanda bir portaldır, e-posta, alışveriş ve oyun merkezi gibi harici hizmetler sunmaktadır.

40’a yakın dilde hizmet veren Yahoo! web sitesi, Mozilla Firefox gibi tarayıcıların varsayılan arama motorudur. Flickr.com ile entegre edilmesiyle beraber daha iyi görsel sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda Yahoo Answers ve Finans bölümleri oldukça popülerdir Gizlilik açısından Google arama motorundan daha iyi performans gösterir.

5. Baidu

Baidu, Çin’in en popüler arama motorudur. Robin Li tarafından 2000 yılında kurulmuştur.

Baidu ayrıca, Çin’de popüler olan birkaç özel hizmeti de sunar, bunlar arasında Weibo (Twitter benzeri bir sosyal ağ) ve Tieba (bir forum hizmeti) bulunur.

Baidu, Çin’de hükümet tarafından yapılan kontroller nedeniyle sıkça eleştirilmektedir. Çin hükümeti, internette yayınlanan içeriği sık sık düzenler ve yasaklar. Bu nedenle Baidu, hükümetin talimatlarına uygun bir şekilde çalışır. Bu durum Baidu’nun Çin dışında daha az popüler olmasına neden olmuştur çünkü dünya genelinde birçok insan, internette özgürce araştırma yapmak ister.

6. DuckDuckGo

Çevrimiçi gizliliğe önem veriyorsanız DuckDuckGo, Google’a iyi bir alternatiftir. DuckDuckGo, kullanıcı gizliliğine yüksek düzeyde önem vermesiyle bilinir; çevrimiçi aktivitelerinizi takip etmez. Sonuç olarak, kişisel reklamlar tarafından da rahatsız edilmeyeceksiniz.

Ayrıca tarayıcınıza DuckDuckGo’nun uzantılarını da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde, çevrimiçi etkinlikleriniz her zaman gizli kalır. Arama motoru, Google’dan alışık olduğunuz tüm standart özellikleri sunuyor. “Bangs işlevi ile doğrudan diğer web sitelerinde arama yapabilirsiniz; YouTube ve Wikipedia gibi.

7. Ask.com

Eskiden Ask Jeeves olarak da bilinen Ask.com, Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler bir internet arama motorudur. ABD aramalarındaki pazar payı 2005 ve 2006’da %6’ydı. Ask.com, 1996 yılında Berkeley Üniversitesinde kuruldu..

Ask.com hiçbir zaman Google’a ciddi bir alternatif olamadı. Bunun bir nedeni, şirketin müşterilere yüklediği ve kaldırılması çok zor olan kalıcı araç çubuğudur. Tarayıcı arama sayfası, müşterinin izni olmadan Ask.com tarafından kurulur. Yazılım bu nedenle kötü amaçlı yazılım olarak da kabul edilir.

8. Naver

Naver.com, 1999 yılında Güney Kore’de kendi arama motorunu geliştiren ve kullanan ilk web portalı olarak başlatıldı . Aynı zamanda, çeşitli kategorilerden arama sonuçlarını derleyen ve bunları tek bir sayfada sunan kapsamlı arama özelliğini sunan dünyanın ilk operatörü oldu. Naver o zamandan beri e-posta ve haberler gibi temel özelliklerden dünyanın ilk çevrimiçi Soru-Cevap platformu Knowledge iN’ye kadar çok sayıda yeni hizmet ekledi. Güney Kore’de Her 3 kişiden 2’si Naver aramayı kullanıyor.

9. Ecosia

Ecosia, arama başından kazandığı gelirle dünyanın dört bir yanına ağaç diken bir arama motoru projesi. Aynı zamanda Ecosia.org, çevrimiçi gizliliğinize değer verir. Faaliyetleriniz izlenmez veya üçüncü taraf kurumlara ve kişilere satılmaz.

Otomatik öneriler ve güvenli arama gibi seçeneklere sahiptir. Ecosia’nın arama motoru Bing tarafından desteklenmektedir. Böylece kişiselleştirilmiş önerileri etkinleştirebilirsiniz.

10. AOL

AOL (eskiden America Online’ın kısaltması) Amerika Birleşik Devletleri’nde online bir hizmet sağlayıcısıdır. AOL, daha çok anlık mesajlaşma programı AOL Instant Messenger (AIM) ile tanınmaktadır. AOL (eskiden America Online’ın kısaltması) Amerika Birleşik Devletleri’nde online bir hizmet sağlayıcısıdır. AOL, daha çok anlık mesajlaşma programı AOL Instant Messenger (AIM) ile tanınmaktadır. İlgili firma, Netscape ve Winamp gibi birçok yazılım projesini ve şirketini satın aldı.

11. Seznam

Seznam.cz web sitesi 1996 yılında Çek Cumhuriyeti’ndeki ilk web portalı olarak kuruldu. Seznam.cz web sitesi 1996 yılında Çek Cumhuriyeti’ndeki ilk web portalı olarak kuruldu. Seznam, arama dışında sarı sayfalar ve e-mail hizmetleri de popülerdir. Çekya’da en çok kullanılan arama motorudur. “Aradığımı orada bulurum” veya “Bilmediğimi orada bulurum” sloganları ile faaliyet göstermektedir.

12. Swisscows

Swisscows daha önce Hulbee olarak biliniyordu. Swisscows.com gizlilik odaklı bir stratejiye sahip arama motorudur. Özellikle çocuklarının uygunsız arama sonuçlarını görmesini istemeyen ebeveynler arasında popülerdir. Pornografik ve şiddet içeren içerik için yerleşik filtre Swisscows’ta devre dışı bırakılamaz.

Bu arama motoru herhangi bir kişisel veri depolamaz. Buna IP adresleri, arama sorguları veya diğer tanımlayıcılar dahildir. Sunucuları İsviçre’de yer almaktadır. Bu ülke dünyadaki en katı gizlilik yasalarına sahiptir.

Swisscows, arama sonuçlarına yönelik veri tabanlı bilgileri izlemek için Bing’i kullanır. Arama motorunun kendi reklam sistemi vardır. Tüm reklamlar konumunuza değil, arama sorgunuza dayanır.

13. Startpage.com

StartPage 2009 yılında Ixquick ile birleşerek, Google arama sonuçlarını izleme olmadan kullanıcıya sunmayı amaçlamıştır. IP adresleri dahil hiçbir veri saklanmaz. Hollanda merkezli bir arama motorudur.

Arama sonuçlarını almanın yanı sıra, web sitelerine güvenli ve anonim olarak göz atmak için bir proxy hizmeti sunar. Çerezsiz interneti teşvik etmek için özel bir URL oluşturucuya sahiptir. Bu, bir çerez ayarlama ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu şekilde, ayarlarınızı gizlilik dostu bir şekilde kaydedebilirsiniz. Arama motorunun teması da özelleştirilebilir, dark modu aktifleştirebilirsiniz.

14. Search Encrypt

Search Encrypt, gizliliğe önem veren bir meta arama motorudur. Arama motoru her zaman çevrimiçi faaliyetlerinizin güvenli kalmasını sağlar. Search Encrypt, kullanıcılar hakkında tanımlanabilir herhangi bir bilgi tutmadığını iddia etmektedir. Aslında, aramalarınızı güvence altına almak için yerel şifreleme kullanır.

Search Encrypt arama motorunun en çarpıcı özelliği, yerel tarayıcı geçmişinizin otomatik olarak sona ermesi ve 15 dakika kullanılmadığında silinmesidir. Günlük 25 milyondan fazla ziyaretçiye sahiptir.

15. Gibiru

Google’a alternatif bu arama motoru sadece gizlilik sorunlarını değil, aynı zamanda sansürü de ele alıyor. Gibiru 2009 yılından beri ücretsiz ve sansürsüz anonim arama sonuçları sunmaktadır.

Gibiru, arama sorgunuzu sunucularında saklamaz. Kayıtlar, arama yapıldıktan sonra saniyeler içinde silinir.

Tüm aramalarınızı bir proxy IP adresi üzerinden göndermek için PROXY sayfasından AnonymoX Firefox eklentisini indiriyorsunuz. Gibiru iyi bir Google alternatifidir ve hem çevrimiçi gizlilik hem de sansür için çözümler sunar.

16. Searx

SearX bir meta arama motorudur ve Google’a harika bir alternatiftir. Searx.com, interneti daha erişilebilir ve merkezi olmayan bir hale getirmeyi amaçlıyor. SearX verilerinizi toplamaz; Google, Yahoo!, DuckDuckGo ve Wikipedia gibi farklı kaynaklardan sonuçlar sunar. SearX %100 açık kaynaklı kodlu bir projedir.

Herkes tarafından kullanılabilir olan bu projeyi, kendi sunucunuza kurarak kendi meta arama motorunuzu özelleştirilebilirsiniz.

17. Neeva

Neeva, izlemesiz ve reklamsız ilk özel arama motorudur. Google reklam ekibinin eski yöneticisi tarafından Neeava.com yaratılmıştır.

18. OneSearch

2020 senesinde Verizon Media tarafından piyasaya sürülen yeni bir arama motoru. Türkiye’de kullanıma açık olmayan bu arama motoru gizli ve özel aramalar yapmanıza olanak sağlar.

19. Oscobo

Oscobo, herhangi bir üçüncü taraf komut dosyası veya araç kullanmayarak internet aramalarınız sırasında gizliliğinizi korur. Ayrıca verilerinizin hiçbir şekilde ele geçirilmemesini veya kötüye kullanılmamasını sağlar.

Oscobo gizlilik arama motorunun çok basit bir ana sayfası vardır.

20. Brave

Brave Search Beta Haziran 2021’den beri piyasadadır. Brave şu anda ayda 85 milyondan fazla arama alıyor. Brave.com Arama motoru çevrimiçi faaliyetlerinizi takip etmemektedir.

Kendi bağımsız arama veritabanına sahiptir. Algoritma, kullanıcılarından gelen anonim geri bildirimlere dayanarak arama sonuçlarını iyileştiriyor. Brave arama motorunu ne kadar çok kişi kullanırsa, o kadar akıllı hale gelecektir.

21. Gigablast

Gigablast, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web arama motorudur. 2000 yılında kurulan ABD merkezli bağımsız bir motor ve web tarayıcısıdır. Eski Infoseek çalışanı Matt Wells tarafından geliştirilmiştir. C ve C++ programlama dilleri ile yazılmış, 2015 yılına kadar 12 milyarda fazla web sayfasını indekslemiştir.

22. Lycos

Lycos, e-posta, sohbet ve ücretli & ücretsiz web barındırma gibi ek hizmetler sağlayan uluslararası bir arama motorudur.

23. Mojeek

Mojeek, Birleşik Krallık merkezli bir arama motorudur. Mojeek tarafından sağlanan arama sonuçları, web’in taranmasıyla oluşturulan kendi web sayfaları dizininden gelir. Marc Smith tarafında C programlama dili ile kullanılan Mojeek; İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini desteklemektedir. Veri tabanında 6 milyar indeksi bulunur.

24. WebCrawler

WebCrawler web’de hayatta kalan en eski arama motorlarından biridir. Uzun yıllar bir meta arama motoru olarak çalışmıştır. WebCrawler, tam metin araması sağlayan ilk web arama motoruydu. Brian Pinkerton tarafından 1994 yılında Washington Üniversitesi’nde kurulmuştur. 1996 yılında internetin en çok ziyaret edilen 2. web sitesi konumundaydı.

25. Dogpile

Dogpile 1996 yılında kurulmuş İngilizce destekli arama sitesidir. 2000 yılında ise InfoSpace tarafından 4 milyar dolara satın alınmıştır. Meta arama motoru olan dogpile, favori sorguları da ana sayfada göstermektedir.

26. Excite.com

Excite.com 2000 yıllarında popüler olan bir arama motoru ve web portalıydı. 1993’te piyasaya sürüldü ve internette yaygın olarak kullanılan ilk arama motorlarından biriydi. Excite.com haberler, spor, finans ve alışveriş gibi çeşitli konular için arama sonuçları sağlıyordu. Ayrıca e-posta, özelleştirilebilir bir ana sayfa ve diğer özellikler de sunuyordu. Excite.com daha sonra başka şirketler tarafından satın alındı ve daha yeni arama motorlarının rekabeti karşısında popülerliği azaldı.

27. DisConnect

Disconnect, sonuçları kendi sayfasında göstermez. Bunun yerine, aramanızı DisConnect sunucuları üzerinden yönlendirir. Böylece, arama sonuçları seçtiğiniz arama motorunda anonim olarak görüntülenir.

Disconnect, aramalarınızı gerçekleştirdiğiniz bir sayfa değil, bir tarayıcı uzantısıdır. Disconnect gelirini premium VPN hizmetinden elde ediyor. Kullanıcılara sunulan arama sonuçları herhangi bir reklam veya bağlı kuruluş kodu içermez.

28. Qwant

Qwant, gizlilik odaklı bir Fransız arama motorudur. Arama motoru reklam amacıyla kişisel veri toplamaz. Qwant, DuckDuckGo’ya benzer birçok özellik sunar. Örneğin, “Qwick Arama Kısayolları” özelliği aslında DuckDuckGo arama motorunun “Bangs” özelliği ile tamamen aynıdır.

Ana sayfada ayrıca trend olan konular ve haberler düzenli bir şekilde gösterilmektedir. Bir arama girdiğinizde, 3 kategoride görüntülenir: web, haberler ve sosyal. Bu, Qwant’ın alternatif arama motorunda daha da rafine ve verimli arama yapmanızı sağlar.

Müzik sever misiniz? O halde Qwant da Google arama motoruna iyi bir alternatiftir. Web sitesinde AI (Yapay Zeka) kullanarak yeni müzikler ve şarkı sözleri keşfedebileceğiniz özel bir bölüm var.

29. You.com

You.com 9 Kasım 2021 tarihinde kurulmuş gizlilik odaklı bir arama motorudur. Salesforce’nin eski 2 çalışanı tarafından kurularak kısa bir sürede 20 milyon dolar fon almıştır. 2022 Aralık’da ChatGPT (OpenAI) tarzında bir sohbet botu YouChat’i tanıttı.

30. MetaGer

MetaGer, kullanıcıların gizliliğini korumaya odaklanmış Almanya Merkezli bir meta arama motorudur. Arama sorguları 50 kadar arama motoruna iletilir, sonuçlar kullanıcıya sunulmadan önce filtrelenir, derlenir ve sıralanır.

Yerli Arama Motorları Listesi

  1.  Besf.org.tr
  2.  Vuhuv.com.tr
  3.  Rastgelelik.com
  4.  Com.com.tr
  5.  Biliver.com.tr
  6.  Yetita.com
  7.  Azimli.org
  8.  Geliyoo.com
  9.  Arfbot.com
  10.  Yaani.com.tr (kapandı)

 Diğer Arama Motorları – Güncel

  1.  Hotbot.com
  2.  Petalsearch.com
  3.  Blackle.com
  4.  Fireball.de
  5.  Kiddle.co
  6.  Parsijoo.ir
  7.  Yooz.ir
  8.  Sogou.com
  9.  Metacrawler.com
  10.  Qmamu.com
  11.  Najdi.si
  12.  Rambler.ru
  13.  Alltheinternet.com
  14.  Info.com
  15.  Looksmart.com
  16.  Entireweb.com

Kaynaklar:

  1. Wikipedia – Arama Motorları Listesi Kategori
  2. Similarweb – En Popüler Arama Motorları (Ülkelere Göre)
  3. Curlie – Search Engines
  4. Ülkelere Göre Web Dizinleri – Arama Motoru