CDN nedir? ne işe yarar? tarzındaki sorulara cevap vermek istiyoruz. CDN açılımı, “Content Delivery Network” ifadesinin kısaltmasıdır ve Türkçeye “İçerik Dağıtım Ağı” olarak çevrilmektedir. CDN, internet kullanıcılarına daha hızlı ve güvenilir bir deneyim yaşatmak amacıyla kullanılan bir teknolojidir. Cdn’ler; web sitesinin, kullanıcılara daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için dünya genelinde farklı yerlerde konumlandırılır. İstanbul ve çevresinden bağlanan bir kullanıcı, Türkiye’deki sunucuya ulaşır. Rotterdam’dan bağlanan bir kullanıcı ise Hollanda’daki sunucularına ulaşacak ve ping süresi düşecektir. Kısacası cdn sayesinde kullanıcı bir web sitesine eriştiğinde, içeriği kullanıcının coğrafi konumuna en yakın sunucudan sunarak yüklenme süresi azalacaktır. Bu, kullanıcıların içeriğe daha hızlı erişebilmesine ve web sitesinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olur.

CDN ayrıca, içeriği ağ trafiğinden korur, DDoS saldırılarına karşı koruma sağlayarak sitenin güvenlik ve performansını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Storage sayesinde görsel ve video gibi zengin medyalar, web sitesinin js ve css dosyaları cdn sunucularına aktarılır. Böylece depolama, bant genişliği ve disk alanından tasarruf eder, web sitenize ekstra yük binmesinin önüne geçersiniz. Yoksa web siteniz yoğunluktan kaynaklı 503 hatası verecektir.

2023’ün En İyi CDN Servisi Hangisi?

En İyi CDN Servisleri

 

1. KeyCDN

KeyCDN, gelecek için inşa edilmiş yüksek performanslı bir içerik dağıtım ağıdır. Kullanıcılarınıza son derece hızlı bir şekilde içerik sunmaya başlamak yalnızca birkaç dakika sürer. 6 kıtada, 120 bine yakın konumda, %98 uptime oranı ile hizmet verir. %100 SSD disklerde, optimize edilmiş donanımlarla hizmet veren Keycdn, gecikmeyi önler. Ücretsiz SSL desteği, Cache, HTTP/2, Brotli, Ddos koruma ve TLS 1.3 gibi özelliklere sahiptir. Kredi kartı girmeden 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

2.  Bunny CDN

Bunny CDN, fiyat & performans ve en uygun fiyatlı cdn servisidir. BunnyCDN’nin özellikleri arasında SSL desteği, GZIP & Brotli sıkıştırma, Storage, HTTP/2 desteği, gerçek zamanlı raporlama, dosya boyutu sınırları, önbellekleme yönetimi, DDOS koruması ve daha fazlası yer alır. BunnyCDN, basit bir kullanıcı arayüzü ve kolay entegrasyon seçenekleri ile birlikte gelir ve çeşitli web barındırma platformlarına entegre edilebilir.

BunnyCDN, özellikle görsel, video ve diğer büyük dosyaların hızlı bir şekilde dağıtımı için optimize edilmiştir. Ayrıca, Kullanım bazlı fiyatlandırma yapısı sayesinde, küçük işletmeler ve web siteleri de ölçeklendirme imkânı bulabilir.

  • BunnyCDN web site performans testini çalıştırabilirsiniz: https://tools.bunny.net/website-test
  • Ortalama 26 ms ile hizmet veren BunnyCDN servisinin 14 günlük deneme sürümünü kredi kartı bilgilerinizi vermeden hemen başlatabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’da sunucuları bulunur.

3. MaxCDN

MaxCDN (StackPath), şirketlerin dünya çapında statik ve dinamik içerikleri hızlandırmasına yardımcı olan bir içerik dağıtım ağıdır. Müşterileri arasında Garmin, Kodak, UK2 Group ve Kixeye bulunmaktadır. MaxCDN 2009 yılında Los Angeles, Kaliforniya’da kurulmuştur. 7/24 müşteri desteği bulunur.

Web sitesi: https://www.stackpath.com/maxcdn/

4. CacheFly

CacheFly, %100 uzaktan çalışan bir ekiple Chicago merkezli güvenilir bir içerik dağıtım ağı sağlayıcısıdır. 1999 yılında, CTO Matt Levine tarafından küçük yazılım geliştiricilerine dosya dağıtımı için Downloadhosting.com olarak başlamıştır. CacheFly hizmeti ise Mart 2005’te başlatıldı. Cachefly ile DDos koruması ve ücretsiz SSL gibi yan haklara sahip olursunuz. İstanbul’da sunucuları bulunmaktadır.

Web sitesi: https://www.cachefly.com/

5. Amazon CloudFront

Amazon Web Services (AWS) – CloudFront, işletmelere ve web uygulaması geliştiricilerine düşük gecikme süresi ve yüksek veri aktarım hızlarıyla içerik dağıtmanın kolay ve uygun maliyetli bir yolunu sunan bir web hizmetidir. AWS WAF, CloudFront’a yönlendirilen HTTP ve HTTPS isteklerini izlemenizi ve içeriğinize erişimi kontrol etmenizi sağlayan bir özellik sunar. Amazon CloudFront, ölçeklendirilmesi gereken çok sayıda içerik dağıtan bir web sitesi geliştiren kişiler için faydalıdır. Yüksek veri aktarım hızları, düşük gecikme süresi ve kullandıkça öde fiyatlandırması sağlayarak bir web sitesinin maliyetlerini azaltmaya ve performansını artırmaya yardımcı olabilir. WordPress gibi popüler CMS yazılımları ile %100 uyumludur.

Web sitesi: https://aws.amazon.com/tr/cloudfront/

6. Akamai

Akamai, kurumların her yerde, her cihazda güvenli, yüksek performanslı kullanıcı deneyimleri sunmasına yardımcı olan bulut hizmetleri sağlayıcısıdır. İnternetten alışveriş yaptıysanız, müzik indirdiyseniz, bir web videosu izlediyseniz veya uzaktan çalışmak için bağlandıysanız, muhtemelen Akamai’nin bulut platformunu kullanmışsınızdır. İşletmelerin mobil ve bulut gibi trendlerin sunduğu pazar fırsatlarından yararlanmalarını sağlarken, güvenlik tehditleri ve küresel olarak kullanıcılara ulaşma ihtiyacının getirdiği zorlukların üstesinden gelmesini sağlıyor. Akamai Intelligent Platform™ küresel olarak ulaşır ve yerel olarak sunar, çevrimiçi işinize benzersiz güvenilirlik, güvenlik ve görünürlük sağlar. Türkiye’de Sefamerve.com; global site olarak da Facebook, akamai cdn kullanmaktadır.

Web sitesi: https://www.akamai.com/

7. CDN77

Devasa ağ ölçeği, gelişmiş video mühendisliği ve mükemmel müşteri hizmetleri CDN77’yi seçmek için sadece birkaç nedendir. CDN77, kapsamlı bilgi birikimine ve güçlü bir teknik – finansal geçmişe sahip bağımsız bir şirkettir. Bu varlıklar, en yüksek performansı sunmasını ve yeni trendlere hızla uyum sağlamasını sağlıyor. CDN77.com, kurulum özelleştirmesi sayesinde mümkün olan en iyi performansı sunuyor. Son yıllarda artan video talebi, video işleme ve dağıtımına olan odağını güçlendirdi. Sürekli Ar-Ge ve en son video teknolojileriyle uyumluluk sağlamak için şirket içi video mühendisliği ekibini büyük ölçüde genişletti. İstanbul’da sunucuları bulunmaktadır.

  • Görüntüleri yeni nesil webp formatına çevirerek web site hızlandırmak için WordPress Webp Express eklentisini kullanabilirsiniz.

8. Fastly

Fastly, Amerikalı bir bulut bilişim hizmetleri sağlayıcısıdır. Ağını, geliştiricilerin çekirdek bulut altyapılarını ağın ucuna, kullanıcılara daha yakın bir yere genişletmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir uç bulut platformu olarak tanımlamaktadır. Fastly uç bulut platformu, içerik dağıtım ağı (CDN), görüntü optimizasyonu, video ve akış, bulut güvenliği ve yük dengeleme hizmetlerini içerir. Fastly’nin bulut güvenlik hizmetleri arasında hizmet reddi saldırı koruması, bot azaltma ve bir web uygulaması güvenlik duvarı bulunur. Fastly’nin web uygulaması güvenlik duvarı, kendi kural kümesinin yanı sıra Açık Web Uygulaması Güvenlik Projesi ModSecurity Çekirdek Kural Kümesini kullanır.

Fastly platformu Varnish üzerine inşa edilmiştir. 2021 Aralık itibarıyla Fastly 50-100Tbps veri aktarmaktadır. Şirketin Reddit, Yelp, The New York Times ve Stripe gibi referansları bulunmaktadır. İstanbul’da sunucuları bulunmaktadır.

Diğerleri:

9. CloudFlare (Ücretli & Ücretsiz Plan – İstanbul’da sunucuları bulunur)

10. Azure CDN (Istanbul sunucuları bulunur, Microsoft)

11. Imperva Incapsula CDN

12. Google Cloud CDN

13. Sucuri

14. Medianova (Yerli Girişim)

Türkiye CDN Performansları: https://www.cdnperf.com/#!performance,Turkey

Yazının sonuna geldik.