Web sitenizin görünürlüğünü artırmak, buna bağlı olarak trafiğinizi ve iş gelirlerinizi yükseltmek istiyorsanız,  HTML etiketlerini doğru kullanarak iyi düşünülmüş bir SEO stratejisine sahip olmak çok önemlidir. Link inşası olarak da bilinen net-linking hâlâ güçlü bir SEO taktiği olsa da; semantik seo, arama motorları aracılığıyla trafiğini en üst düzeye çıkarmak isteyenler için göz ardı edilmemelidir. Google Algoritmaları sürekli gelişmekte ve basit bir anahtar kelime eşleşmesinden ziyade bir sayfanın içeriğine, yapısıne ve alaka düzeyine giderek daha fazla değer vermektedir. Diğer arama motorları da  günden güne daha akıllı hale geliyor ve artık kullanıcı deneyimini dikkate alabiliyor. Ergonomi, içerik alaka düzeyi ve sitenizdeki kullanıcı davranışları SEO’nun temel unsurları haline geldi. Bu gelişmeler arama motorları ile html etiketleri arasındaki ilişkiyi değiştirmiştir.

Arama motorları, artık html etiketleri üzerinde durmak zorunda kalmadan verileri okuyup yorumlayabiliyor. Bu etiketler günümüzde daha az önemli görünse de, her birinin rolünü anlamak, kullanıcı için yaratabilecekleri etkiyi ve SEO dostu yönlerini değerlendirmek hala çok önemlidir. İster <title> ve <description> gibi meta etiketlerden ister diğer içerik sınıflandırma ve düzenleme etiketlerinden bahsediyor olalım, bunların kullanım şekli ve SEO açısından göreceli etkileri son birkaç yıl içinde gelişmiştir. Ancak, HTML kodundaki etiketlerinizi doldurma yaklaşımını önemli ölçüde değiştiren yeni etiketler ve sitenizin verilerini düzenlemenin yeni yolları ortaya çıkmıştır. Yazının devamında HTML etiketlerinin SEO üzerine etkilerine bakalım.

<title> etiketi nasıl olmalı?

<title> etiketi, <head> (header) bölümünde bulunan ve söz konusu sayfanın başlığını belirten bir HTML niteliğidir. Tipik olarak, sayfanın başlığı tıklanabilir bağlantılarda, arama sonuçlarında veya sosyal ağlarda görünebilir. Başlık etiketleri, bir sayfanın içeriği hakkında net ve kapsamlı bir fikir vermek için vardır. Bir yandan, başlık etiketi bir zamanlar olduğu gibi “her şeyin cevabı” değil, çünkü basit bir anahtar kelime eşleşmesi artık Google’ın sizi arama sonuçlarının en üstüne koymasına ikna etmek için yeterli değil. Öte yandan, iyi yazılmış ve SEO açısından optimize edilmiş bir başlık, ziyaretçinin aradığı anahtar kelimeler, title etiketi ile doğrudan eşleşmese bile iyi bir sıralama kazandırabilir.

Son yıllarda, kullanıcı davranışları içeriğin alaka düzeyinin mantıklı bir kanıtı olarak hizmet etmekte ve arama motoru sıralama algoritmalarına güçlü bir sinyal göndermektedir. <başlık> etiketi hala kullanıcının arama sonuçlarını incelerken gördüğü ilk şeydir. Aslında, başlığınız açık ve kesin olmalı ayrıca kullanıcıyı içeriğinizin aramalarına cevap vereceğine ikna etmelidir. İyi bir sayfa başlığı tıklamaları ve trafiği artırabilir, bu da SEO’nuz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Özet olarak, <title> etiketini doldururken aklınızda bulundurmanız gereken temel unsurlar şunlardır:

  • Sayfalarınızın her birine, içeriğinizi en iyi şekilde tanımlayan benzersiz bir başlık verin.
  • 50-60 karakteri geçmeyin.
  • Anahtar kelimeleri doğal bir şekilde entegre edin: her şey okunabilir ve tutarlı kalmalıdır.
  • Bir marka adınız varsa, bunu başlığınıza dahil etmeye çalışın.

Bu [bağlantı] ilginizi çekebilir: En iyi SEO Uzmanları

Meta description etiketi nasıl doldurulmalıdır?

html meta tag for seo

Meta açıklamalar, web sayfalarının <head> kısmına yerleştirilen bilgilerdir ve genellikle arama sonuçlarında sayfa başlıklarının ve bağlantılarının yanında gösterilen bir meta tag. Bir meta açıklamasının amacı, sayfanın özünü daha bağlamsal ayrıntılarla yansıtmaktır. Resmi olarak: meta açıklamalar hiçbir zaman bir SEO faktörü olmamıştır. Ancak meta açıklamaların önemi, sayfa başlıklarıyla birlikte gösterilmelerinden ve dolayısıyla kullanıcıların sayfalarınızla etkileşimleri üzerinde etkili olmalarından kaynaklanır. Meta açıklamalar SERP’de (Arama Motoru Sonuç Sayfası) büyük miktarda yer kaplar, bu da kullanıcıları sizi ziyaret etmeye ikna etmek için iyi bir fırsattır. Meta açıklamaların tıklama sayısı üzerinde etkisi vardır ve sayfanın vaatlerini iyi bir şekilde yerine getirmesi koşuluyla hemen çıkma oranını azaltırken tıklama oranını artırabilir.

Meta açıklamanız istediğiniz boyutta olabilir, ancak Google SERP’lerinde yalnızca yaklaşık 160 karakter gösterir.  Google’ın gösterdiği snippet, kullanıcının yazdığı sorguya bağlı olarak tam olarak sizin yazdığınız gibi olmayabilir.

Özet olarak yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Her sayfaya, sayfanın içeriğini açıkça yansıtan benzersiz bir meta açıklama verin.
  • Google’ın metanızın en fazla 150-160 karakterini göstereceğini unutmayın.
  • En önemli anahtar kelimelerinizi aşırı kullanmadan ve her zaman doğal bir şekilde ekleyin. Unutmayın ki sonuçta metalarınızı okuyanlar kullanıcılardır.
  • İsteğe bağlı: Kullanıcının merakını uyandıran çekici bir slogan kullanın.

Heading (başlıklandırma) etiketleri nasıl kullanılmalıdır?

HTML başlık etiketleri, alt başlıklarla içeriği yapılandırmak için kullanılır. Hiyerarşi, başlığın önemine bağlı olarak H1’den H6’ya kadar gider. H1 ana başlıktır, öne çıkan başlık etiketidir. H2-H6, sayfalarınızın içeriğini yapılandırmak ve kullanıcının gezinmesini kolaylaştırmak için yararlı olan isteğe bağlı etiketlerdir. Başlık etiketlerinin kullanımı konusunda bazı tartışmalar vardır. H2-H6 etiketlerinin arama motorları için çok az işe yaradığı düşünülse de, iyi bir <H1> etiketi SEO’nuz için çok önemlidir. H1’lerin kötü kullanımı, bir sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını önemli ölçüde etkileyebilir. Arama motorlarının, metnin tüm bölümleri yerine başlık etiketleri içeren iyi yapılandırılmış sayfaları okuma olasılığı daha yüksektir.

Başlık etiketlerinin “SEO dostu” yönünün ötesinde, kullanıcı için de mükemmel bir referans noktasıdır ve unutmayalım ki iyi bir kullanıcı deneyimi iyi bir SEO ile ortak noktada buluşur.

Başarılı başlık etiketleri için bazı ipuçları:

  • Her sayfaya, anahtar kelimelerinizi dikkatli bir şekilde kullanarak sayfanızın içeriğini yansıtan benzersiz bir H1 verin.
  • Her paragrafla ilgili ikincil anahtar kelimeler de dahil olmak üzere, uygun olduğunda diğer başlık etiketlerini kullanın. Ancak bunları aşırı kullanmamaya dikkat edin, çünkü bu ters etki yaratabilir. Yapılandırılmış ve okunabilir içerik arasındaki dengeyi korumak için kendinizi <h1>, <h2> ve <h3> etiketleriyle sınırlamanızı öneririz.

Görsel Alt etiketi nasıl yazılmalıdır?

Resimlerde kullanılan alt etiketi, ilgili görseli tanımlayan ve özetleyen bir HTML niteliğidir. Bu etiketler iki nedenden dolayı sayfa içi optimizasyon açısından önemlidir: Görüntü tarayıcı tarafından yüklenemezse etiketi otomatik olarak gösterilir. etiketi çok önemli bir tanımlayıcı sağlar, çünkü arama motorları bir resmi “okuyamaz“. E-ticaret siteleri için görseller genellikle kullanıcının sayfayla nasıl etkileşime gireceği üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Gerçekten de güzel bir resim, kullanıcıyı satın alma işlemine çok daha fazla dahil edecektir. Google, arama motorunun bir görselin ne hakkında olduğunu ve büyük resme nasıl uyduğunu yorumlamasına yardımcı olmanın SEO’nuz üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gerçeğini gizlemiyor. Buna ek olarak, bir görselin net bir açıklaması Google Görsel arama sonuçlarında görünme şansınızı artırır.

Sayfalarınıza görselleri entegre ederken şunları yapmalısınız:

  • Özellikle Google Görsel aramalarında görünmesi muhtemel görseller için en önemli görsellerinizin (ürünler, infografikler…) açıklamasını optimize edin
  • Resimler dışında fazla içeriği olmayan sayfalara <alt> etiketleri ekleyin. Örneğin portföy sayfaları gibi.
  • Anahtar kelimelerinizi hedef alarak kısa, açık alt etiketleri yazın. Yaptığınız açıklamanın sayfanın genel bağlamına doğal bir şekilde uyduğundan emin olun.

Kalın/italik etiketler

Kalın <b>, <strong> ve italik <em>, <i> etiketler, içeriğinizin en önemli kısımlarını vurgulamak ve belirli anahtar kelimelerin altını çizmek için kullanılabilir. SEO açısından, arama motorları metindeki bu küçük ayrıntıları takdir eder, ancak SEO’nuz açısından çok önemli değildir. Bunlar çok önemli etiketler olmasa da sayfalarınızın okunabilirliğini ve dolayısıyla kullanıcı deneyimini iyileştirmek için faydalıdır

Aşağıdakiler için kalın/italik etiketlerini kullanmalısınız:

  • Bir paragrafta önemli bir kavram veya alıntı gibi belirli bir içeriği vurgulamak.
  • İkincil anahtar kelimeleri vurgulama.
  • Meta anahtar kelimeler etiketleri

Meta keywords etiketini kullanmalı mıyız?

İçerik optimizasyonunun ilk günlerinde, meta anahtar kelimeler yalnızca HTML kodunda görülebilen küçük metin parçalarıydı ve arama motorlarına bir sayfanın ne hakkında olduğunu özetlemekteydi. Bu etiketler geçmişte o kadar kötüye kullanıldı ki, arama motorları artık bunları dikkate almamaya başladı. Google’ın bu etiketleri görmezden geldiği ve kullanıcı deneyimi üzerinde hiçbir etkisi olmadığı artık herkes tarafından bilindiğine göre, bunlarla zaman kaybetmemenizi tavsiye ederiz.

Özet olarak, şunları yapmalısınız:

  • Meta keywords (anahtar kelimeler) etiketlerini html’den kaldırın.
  • İkincil anahtar kelimelerinizi doğrudan içeriğinize, kullanıcı tarafından okunabilir ve anlaşılabilir bir şekilde dahil edin.

“No follow” bağlantı etiketi

Dış bağlantılar veya giden harici bağlantılar, sayfalarınızda başka sitelere işaret eden bağlantılardır. Örneğin, kaynaklardan alıntı yapmak veya üçüncü taraf bir siteden bahsetmek için kullanılırlar. Google’ın algoritmasını manipüle etmeye yönelik her türlü girişime karşı özellikle sert olduğu bilinmektedir ve gerçeği sahteden ayırma konusunda oldukça akıllıdır. Google, belirli bir kalite seviyesini çıkarmadan önce kendi sayfanızın bağlamını daha iyi anlamak için sayfalarınızın içeriğini bağlantı verdiğiniz kaynaklarla ilişkilendirir. Bağlantılarınız saygın medyanın basın makaleleri gibi yüksek kaliteli olduğu bilinen içeriklere işaret ediyorsa, arama motorları ‘güven duyacak’ ve içeriğinize değer verme eğiliminde olacaktır. Bu nedenle, dış bağlantılarınızın ve daha genel olarak web’deki kaynaklarınızın kalitesine çok dikkat etmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Varsayılan olarak, tüm harici bağlantılar dofollow olarak ayarlanır. Google’a bu bağlantının arkasındaki içeriği onayladığınızı söyleyerek bir güven sözleşmesi imzalamış olursunuz. Bir bağlantıya “nofollow” etiketi eklediğinizde, arama motorlarına bağlantıyı takip etmemelerini söylemiş olursunuz. SEO’nuzu temiz tutmak için sayfalarınızda dofollow ve nofollow bağlantı dengesini korumalısınız.

Sizlere “bdp.org.tr” web sitesinde küçük bir tavsiye:

Bazı bağlantıların “nofollow” olarak etiketlenme olasılığı daha yüksektir, örneğin :

  • Güvenilir olarak kabul edilemeyecek tüm kaynaklara bağlantılar.
  • Sponsorlu bağlantılar: Bunlar Google tarafından “para kazanma” olarak görülebilir.
  • Yorumlara veya kullanıcı tarafından oluşturulan her türlü içeriğe bağlantılar. Bunlar kolay kontrol edilebilir değildir ve değerinizi düşürebilir.
  • Oturum aç” veya “kayıt ol” gibi bağlantılar: arama motorları bu bağlantıları taramakla ilgilenmez.

Meta robots etiketleri

Robots etiketleri, arama motorlarına belirli bir sayfayı indekslememelerini söyleyen bir HTML öğesidir; “nofollow” etiketi ise aynı sayfadaki hiçbir bağlantıyı takip etmemelerini söyler. Bu etiketler sayfalarınızın sıralamasıyla doğrudan ilişkili olmasa da, bazı durumlarda sitenizin arama motorlarına genel görünümü üzerinde etkili olabilirler. Google az içeriğe sahip sayfaları sevmez, ancak bazıları zorunlu olabilir (örneğin yasal bildirimler gibi). Ayrıca taslak sayfalarınız veya henüz tamamlanmamış ya da optimize edilmemişken yayınlamanız gereken sayfalarınız olabilir. Muhtemelen bu sayfaların sitenizin değerlendirilmesinde dikkate alınmasını istemezsiniz. Robot etiketleriyle oynayarak, katma değeri düşük olan bu sayfaları “görünmez hale getirebilirsiniz”.

Bazen ise belirli sayfaların SERP’lerde görünmemesini de isteyebilirsiniz, böylece bu sayfalar Google’da listelenmez. Son olarak, site genelinde bir arama seçeneğiniz varsa Google, süresiz olarak taranabilen ve arama motoru kaynaklarını boşa harcayan özel sonuç sayfalarının kapatılmasını önerir. Bu durumlarda, ‘noindex’ ve ‘nofollow’ etiketleri, siteniz ve arama motorlarının neleri görebileceği üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağladıkları için çok yardımcı olurlar.

Özetle, robot etiketleriniz üzerinde çalışırken şunları yapmalısınız:

  • Tamamlanmamış ya da gereksiz sayfalar ve arama sonuçlarında görünmemesi gereken sayfalar için noindex tagı kullanın.
  • Arama motorlarının kaynaklarını gereksiz sayfalarda veya süresiz olarak tarayabilecekleri sayfalarda boşa harcamamalarına yardımcı olun.
  • Yanlışlıkla önemli sayfalara noindex vermediğinizden emin olun.

Canonical Etiketi Kullanımı

Kanonik etiketler, arama motorlarına bir sayfanın hangi sürümünü ana sürüm olarak kabul ettiğinizi ve kullanıcılara sunmak için hangisini dizine eklemek istediğinizi söylemenin bir yoludur. Bu etiketler genellikle aynı sayfanın birden fazla URL üzerinden erişilebilir olduğu durumlarda veya aynı konuyu ele alan çok benzer içeriğe sahip farklı sayfalarda kullanılır. Seçilen URL’ler arama motorları tarafından daha sık analiz edilirken, diğerleri dışarıda bırakılma eğilimindedir. Bu durum ceza alma riskinizi etkilemese de, kanonik etiketlerin olmaması optimizasyon açısından ideal değildir. Kanonik URL’lerin bir diğer avantajı da belirli bir içerikle ilişkili performansı analiz etmeyi ve izlemeyi kolaylaştırmasıdır.

John Mueller (Google’da Web Yöneticisi Trendleri Analisti) ayrıca yinelenen içerik için “rel=canonical” kullanmanın, Google’a hangi içeriği öne çıkarmak istediğinizi söyleyerek çabalarınızı birleştirmesine yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. Bu anlamda, kanonik etiketler SEO’nuzu geliştirmek için bir artıdır.

SEO’nuzu geliştirmek için şunları standartlaştırmalısınız:

  • Benzer içerik ve konulara sahip sayfaların URL’leri.
  • Birden fazla URL altında yinelenen sayfalar.
  • Aynı sayfanın farklı oturumlara veya içeriği etkilemeyen diğer URL parametrelerine sahip birden fazla sürümü.

Zengin Şema işaretlemesi

Şema işaretlemesi, arama motorları tarafından tanınan ve verileri mantıklı bir şekilde düzenlemenizi sağlayan ortak bir işaretleme sözlüğüdür. Bu işaretleme arama motorları için çok ilginçtir ve hafife alınma eğilimindedir. Bu makalede daha önce birkaç kez söylediğimiz gibi, arama sonuçları artık yalnızca anahtar kelimelere ve iyi bir backlink stratejisine odaklanmıyor. Aksine, arama motorları bir sayfanın içeriğine ve bağlamına giderek daha fazla değer verebilmektedir. İyi yapılandırılmış işaretleme, arama motorlarının sitenizi taraması için bir yol haritası görevi görür ve bu da SEO’nuz üzerinde etkili olur.

Ayrıca SERP’ler o kadar gelişti ki bazen bir sonuç bağlantısına tıklamadan bile sorunuzun cevabını bulabiliyorsunuz. Bununla birlikte, güzel bir görsel, 5 yıldızlı bir derecelendirme, iyi belirtilmiş bir fiyat aralığı, stok durumu, çalışma saatleri içeren zengin bir snippet, kullanıcının ilgisini çekebilecek ve dolayısıyla trafik oluşturabilecek bilgilerdir. Aslında, belirli öğelere şema işaretlemesi atamak SERP’inizi zenginleştirir ve kullanıcıya ek bilgi sağlar. İşaretleme, kullanıcı deneyimini ve dolayısıyla SEO’nuzu geliştirir.

İşaretlemenizi optimize etmek için:

  • Schema.org’daki farklı işaretlemeleri inceleyin. Şema İşaretleme Doğrulayıcı ile web sitenizi kontrol edin.
  • En önemli sayfalarınızın bir haritasını oluşturun ve en açıklayıcı kavramları vurgulayın.
  • Google’ın yapılandırılmış veri test aracını kullanmak da dahil olmak üzere işaretlemeyi akıllıca uygulayın. Google Zengin Sonuçlar Testi ile doğrulama yapın.
  • Doğru şekilde uygulandığından emin olmak için aynı aracı kullanarak işaretlemeyi iyice test edin.

Sosyal Medya meta etiketleri

Open Graph ilk olarak Facebook tarafından bir sayfanın sosyal ağlarda paylaşıldığında nasıl görüneceğini kontrol etmenize yardımcı olmak için tanıtıldı. Bu araç artık Google+ ve LinkedIn tarafından da tanınıyor. Twitter Kartları da aynı araçları sunar, ancak Twitter’a özeldir. Bu Sosyal Medya etiketlerini kullanarak, sosyal ağlar için sayfalarınız hakkında bazı ek bilgiler sağlarsınız. Sayfalarınızın görünümünü iyileştirerek kullanıcının sizinle etkileşime girmesini kolaylaştırırsınız, bu da yayınınızın genel potansiyelini artırır. Bu etiketler geleneksel arama motorlarında özel bir ilgi görmez, ancak sosyal ağların web’in her alanında artan önemi göz önüne alındığında, bunlara özellikle dikkat etmeniz önerilir.

Sayfalarınızın sosyal ağlarda olabildiğince etkili olmasını sağlamak için şunları yapmalısınız:

  • Open Graph protokolünü kullanarak temel ve anlamlı meta veriler ekleyin ve görüntülenmesini istediğiniz URL’leri test edin: Facebook Sharing Debugger
  • Twitter Kartlarını ayarlayın, ardından doğrulayın: Twitter Card Validator

Meta viewport etiketleri

Görünüm alanı etiketleri, ekrandan bağımsız olarak bir sayfanın boyutunu, görüntüsünü yapılandırmanıza  ve mobil uyumluluğa olanak tanır. Genellikle, etiket ve değeri HTML kodunda aşağıdaki gibi görünmelidir:

<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1>

“width=device-width”, sayfanın yüklendiği terminal tarafından sağlanan tüm alanı kaplamasını sağlar ve “initial scale=1”, ekranın yönünü dikkate alırken CSS’nin pikselleri ile terminalinkiler arasında 1:1 ilişki kurar. Bir resim bin kelimeye bedel olduğundan, burada yapılandırılmamış bir viewport etiketi (solda) ile yapılandırılmış bir viewport etiketi (sağda) arasındaki farkı gösteren bir ekran görüntüsü bulunmaktadır.

Viewport etiketleri sıralamayı doğrudan etkilemez, ancak özellikle günümüzde web’de gezinmek için kullanılan cihazların çeşitliliği göz önüne alındığında kullanıcı deneyimini etkileyebilir. Burada bahsedilen etiketlerin çoğunda olduğu gibi, görüntü alanına dikkat etmek sonuçta kullanıcı deneyimini iyileştirir (daha doğrusu, dikkate almamak kullanıcı deneyimini değiştirebilir) ve TO’nuzun + hemen çıkma oranınızın gelişimi, gösterdiğiniz bu küçük çabaları yansıtacaktır.